Nest raiding by bonnet macaques (Macaca radiata) and the response of nest guarding birds in a suburban habitat.
Coordinated actions
Egg predation
Nest defense
Nest raiding
Primates
Journal
Primates; journal of primatology
ISSN: 1610-7365
Titre abrégé: Primates
Pays: Japan
ID NLM: 0401152
Informations de publication
Date de publication:
26 Oct 2024
26 Oct 2024
Historique:
received:
29
07
2024
accepted:
17
10
2024
medline:
26
10
2024
pubmed:
26
10
2024
entrez:
26
10
2024
Statut:
aheadofprint
Résumé
In many primate species, nest raiding is a form of opportunistic foraging behavior designed to acquire protein-rich eggs and nestlings. In urban environments, this is a significant cause of nest failure in birds. Here, we describe nest raiding and egg predation in bonnet macaques (Macaca radiata) inhabiting a suburban area of Salem, Tamil Nadu, India. During nest raiding, large-billed crows (Corvus macrorhynchos) and house crows (Corvus splendens), actively defended their nest from the macaques. When several macaque foragers jointly raided the nest, they were successful in obtaining and consuming the eggs. In contrast, when a solitary macaque attempted to raid the nest, it was unsuccessful. Bird size appeared to play an important role in nest defense. Small birds, such as the scaly breasted munia (Lonchura punctulata) and the purple sunbird (Cinnyris asiaticus) were not able to protect their nests from lone bonnet macaques. These observations indicate that in urban landscapes, bonnet macaques are egg predators of many bird species. When macaques coordinate their actions and forage in small subgroups, they were more successful in preying on the eggs of larger-bodied bird species.
Identifiants
pubmed: 39460872
doi: 10.1007/s10329-024-01167-z
pii: 10.1007/s10329-024-01167-z
doi:
Types de publication
Journal Article
Langues
eng
Sous-ensembles de citation
IM
Subventions
Organisme : Periyar University
ID : PU/AD-3/URF-Extension/025191/23F85502/204
Informations de copyright
© 2024. The Author(s), under exclusive licence to Japan Monkey Centre.
Références
Albuquerque NM, Silvestre SM, Cardoso TS, Ruiz-Esparza JM, Rocha PA, Beltrão-Mendes R, Ferrari SF (2014) Capture of a common marmoset (Callithrix jacchus) by a capuchin monkey (Sapajus sp.) in the Ibura National Forest, Sergipe (Brazil). Neotrop Primates 21:218–220. https://doi.org/10.1896/044.021.0216
doi: 10.1896/044.021.0216
Alexandrino ER, Luz DTA, Maggiorini EV, Ferraz KMPMDB (2012) Nest stolen: the first observation of nest predation by an invasive exotic marmoset (Callithrix penicillata) in an agricultural mosaic. Biota Neotrop 12:211–215. https://doi.org/10.1590/S1676-06032012000200021
doi: 10.1590/S1676-06032012000200021
Anderson CJ, Hostetler ME, Sieving KE, Johnson SA (2016) Predation of artificial nests by introduced rhesus macaques (Macaca mulatta) in Florida, USA. Biol Invasions 18:2783–2789. https://doi.org/10.1007/s10530-016-1195-1
doi: 10.1007/s10530-016-1195-1
Balakrishnan P (2010) Predation of eggs and nestlings of pigeons (Columbidae) by the lion-tailed macaque Macaca silenus in the Western Ghats, India. Indian Birds 6:167–168
Bicca-Marques JC, Muhle CB, Prates HM, de Oliveira SG, Calegaro-Marques C (2009) Habitat impoverishment and egg predation by Alouatta caraya. Int J Primatol 30:743–748. https://doi.org/10.1007/s10764-009-9373-y
doi: 10.1007/s10764-009-9373-y
Carter SP, Bright PW (2002) Habitat refuges as alternatives to predator control for the conservation of endangered Mauritian birds. In: Veitch CR, Clout MN (eds) Turning the tide: the eradication of invasive species. IUCN, Gland, Switzerland, Cambridge, UK, pp 71–78
Estrada A, Estrada R (1977) Patterns of predation in a free-ranging troop of stumptail macaques (Macaca arctoides): relations to the ecology II. Primates 18:633–646. https://doi.org/10.1007/BF02383140
doi: 10.1007/BF02383140
Garber PA, Gomes DF, Bicca-Marques JC (2012) Experimental field study of problem-solving using tools in free-ranging capuchins (Sapajus nigritus, formerly Cebus nigritus). Am J Primatol 74:344–358. https://doi.org/10.1002/ajp.20957
doi: 10.1002/ajp.20957
pubmed: 21538454
Geolysis Local (2024) Online at https://geolysis.com/p/in/tn/salem/omalur/omalur . Accessed 26 July 2024
Kaisin O, Gazagne E, Savini T, Huynen MC, Brotcorne F (2018) Foraging strategies underlying bird egg predation by macaques: a study using artificial nests. Am J Primatol 80:e22916. https://doi.org/10.1002/ajp.22916
doi: 10.1002/ajp.22916
pubmed: 30307634
Khandu P (2022) Nest predation of the critically endangered White-bellied Heron Ardea insignis by Masked Palm Civet, Paguma larvata in Burichhu, Bhutan. J Herpetol Biol Conserv 7:1–11
Knight RL, Grout DJ, Temple SA (1987) Nest-defense behavior of the American crow in urban and rural areas. Condor 89:175–177. https://doi.org/10.2307/1368772
doi: 10.2307/1368772
Lehner PN (1992) Sampling methods in behavior research. Poult Sci 71:643–649. https://doi.org/10.3382/ps.0710643
doi: 10.3382/ps.0710643
pubmed: 1594516
Lima IA, Bicca-Marques JC (2023) Opportunistic meat-eating by urban folivorous–frugivorous monkeys. Primates 65:25–32. https://doi.org/10.1007/s10329-023-01098-1
doi: 10.1007/s10329-023-01098-1
pubmed: 37861866
Martin TE (1993) Nest predation and nest sites. Bioscience 43:523–532. https://doi.org/10.2307/1311947
doi: 10.2307/1311947
Martin TE (1996) Life history evolution in tropical and south temperate birds: what do we really know? J Avian Biol 27:1–10
doi: 10.2307/3677257
McLean IG, Smith JN, Stewart KG (1986) Mobbing behaviour, nest exposure, and breeding success in the American Robin. Behaviour 96:171–185
doi: 10.1163/156853986X00270
Montgomerie RD, Weatherhead PJ (1988) Risks and rewards of nest defence by parent birds. Q Rev Biol 63:167–187. https://doi.org/10.1086/415838
doi: 10.1086/415838
Neri FM (1997) Manejo de Callicebus personatus, Geoffroy 1812, resgatados: Uma tentativa de reintrodução e estudos ecológicos de um grupo silvestre na Reserva do Patrimônio Natural Galheiro - Minas Gerais. Dissertação de Mestrado, Universidade Federal de Minas Gerais
O’Brien T, Kinnaird M (1997) Behavior, diet, and movements of the Sulawesi crested black macaque (Macaca nigra). Int J Primatol 18:321–351. https://doi.org/10.1023/A:1026330332061
doi: 10.1023/A:1026330332061
Oliveira MA, Barros ALS, da Cunha KKC, da Costa AEM, da Costa Tavares A, Pantoja DHG et al (2023) Consumption of muscovy duck eggs by brown capuchin monkeys in a peri-urban forest in the Amazon. Notas Sobre Mamíferos Sudamericanos 5:1–9. https://doi.org/10.31687/SaremNMS23.4.5
doi: 10.31687/SaremNMS23.4.5
Rahaman H, Parthasarathy MD (1969) Studies on the social behaviour of bonnet monkeys. Primates 10:149–162. https://doi.org/10.1007/BF01730980
doi: 10.1007/BF01730980
Robinson WD, Robinson TR, Robinson SK, Brawn JD (2000) Nesting success of understory forest birds in central Panama. J Avian Biol 31:151–164. https://doi.org/10.1034/j.1600-048X.2000.310207.x
doi: 10.1034/j.1600-048X.2000.310207.x
Royle NJ, Smiseth PT, Kölliker M (2012) The evolution of parental care. Oxford University Press, Oxford, pp 1–17. https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780199692576.003.0001
doi: 10.1093/acprof:oso/9780199692576.003.0001
Sanz CM, Morgan DB (2009) Flexible and persistent tool-using strategies in honey-gathering by wild chimpanzees. Int J Primatol 30:411–427. https://doi.org/10.1007/s10764-009-9350-5
doi: 10.1007/s10764-009-9350-5
Singh M (2019) Management of forest-dwelling and urban species: case studies of the lion-tailed macaque (Macaca silenus) and the bonnet macaque (M. radiata). Int J Primatol 40:613–629. https://doi.org/10.1007/s10764-019-00122-w
doi: 10.1007/s10764-019-00122-w
Singh M, Kumara HN, Kumar A (2020) Macaca radiata. The IUCN red list of threatened species 2020:e.T12558A17951596. https://doi.org/10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T12558A17951596.en
Speelman FJ, Hammers M, Komdeur J, Loonen MJ (2022) Nest defence behaviour is similar between pair members but only male behaviour predicts nest survival in barnacle geese. J Avian Biol 2022(9):e02982. https://doi.org/10.1111/jav.02982
doi: 10.1111/jav.02982
Terborgh J, Lopez L, Tello SJ (1997) Bird communities in transition: the Lago Guri islands. Ecology 78:1494–1501. https://doi.org/10.2307/2266143
doi: 10.2307/2266143
Tokue K (2007) Predation by pig-tail macaques (Macaca nemestrina) on bulbuls at Khao Yai National Park, Thailand. Nat Hist Bull Siam Soc 55:352–355
Watts DP (2020) Meat eating by nonhuman primates: a review and synthesis. J Hum Evol 149:102882. https://doi.org/10.1016/j.jhevol.2020.102882
doi: 10.1016/j.jhevol.2020.102882
pubmed: 33137551
Wrangham RW, Van Zinnicq Bergmann Riss E (1990) Rates of predation on mammals by Gombe chimpanzees, 1972–1975. Primates 31:157–170. https://doi.org/10.1007/BF02380938
doi: 10.1007/BF02380938