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Matières grasses alimentaires insaturées : Questions médicales fréquentes
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Expert en Médecine, Optimisation des Parcours de Soins et Révision Médicale
Validation scientifique effectuée le 12/02/2025
Contenu vérifié selon les dernières recommandations médicales
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Hugh Sinclair Unit of Human Nutrition, and Institute for Cardiovascular and Metabolic Research, Department of Food and Nutritional Science, University of Reading, Whiteknights, Pepper Lane, Harry Nursten Building, Reading, RG6 6DZ, UK. j.a.lovegrove@reading.ac.uk.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Minerva Foundation Institute for Medical Research, Helsinki, Finland; Department of Medicine, University of Helsinki and Helsinki University Central Hospital, Helsinki, Finland.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, University of Catania, 95123 Catania, Italy.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, University of Catania, 95123 Catania, Italy.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Department of Pharmaceutical Chemistry, College of Pharmacy, King Saud University, P.O. Box 2457, Riyadh 11451, Saudi Arabia.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, University of Catania, 95123 Catania, Italy.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, University of Catania, 95123 Catania, Italy.
Center for Human Nutrition and Mediterranean Foods (NUTREA), University of Catania, 95123 Catania, Italy.
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
3 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism, University of Oxford, and National Institute for Health Research Oxford Biomedical Research Centre, Oxford University Hospital Trusts, United Kingdom (L.H.).
Publications dans "Matières grasses alimentaires insaturées" :
2 publications dans cette catégorie
Affiliations :
Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts, USA.
Channing Division of Network Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, USA.
Department of Genetics and Complex Diseases, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts, USA.
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Affiliations :
Department of Nutritional Sciences, Pennsylvania State University, University Park, PA, USA.
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Affiliations :
Institute for Evidence in Medicine, Medical Center-University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Freiburg, Germany.
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Minerva Foundation Institute for Medical Research, Helsinki, Finland; Department of Medicine, University of Helsinki and Helsinki University Central Hospital, Helsinki, Finland.
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Affiliations :
Clinical Neurophysiology Research Unit, Oasi Research Institute-IRCCS, 94018 Troina, Italy.
Department of Surgery and Medical-Surgical Specialties, University of Catania, 95123 Catania, Italy.
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Affiliations :
Sleep Research Centre, Department of Neurology IC, Oasi Research Institute-IRCCS, 94018 Troina, Italy.
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Affiliations :
Neuropharmacology and Translational Neurosciences Research Unit, Oasi Research Institute-IRCCS, 94018 Troina, Italy.
Department of Drug and Health Sciences, University of Catania, 95125 Catania, Italy.
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Affiliations :
Department of Educational Sciences, University of Catania, 95124 Catania, Italy.
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Affiliations :
Minerva Foundation Institute for Medical Research, Helsinki, Finland (M.L., P.K.L., S.Q., S.S., H.Y.-J.).
Department of Medicine, University of Helsinki and Helsinki University Hospital, Finland (M.L., P.K.L., S.Q., S.S., H.Y.-J.).
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Affiliations :
Channing Division of Network Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA.
Department of Epidemiology, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, MA.
Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, MA.
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Departamento de Nutricao e Saude, Universidade Federal de Viçosa, Avenida PH Rolfs, s/n, ViçosaCEP 36570-000, Minas Gerais, Brazil.
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Centre Nutrition, Santé et Société (NUTRISS), Institut sur la Nutrition et les Aliments Fonctionnels (INAF), Université Laval, Quebec City, Canada.
École de Nutrition, Université Laval, Quebec City, Canada.
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The impact of the dietary fat type on type 2 diabetes (T2D) remains unclear....
We aimed to evaluate the effects of replacing dietary saturated fatty acids (SFA) with mono- or poly-unsaturated fatty acids (MUFA and PUFA, respectively) on insulin sensitivity, pancreatic β-cell fun...
We conducted a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials that replaced ≥5% of total energy intake provided by SFA with MUFA or PUFA and reported indexes of insulin sensitivit...
Of 6355 records identified, 10 parallel and 20 crossover trials with 1586 participants were included. The mean age of the participants was 42 years, 47% were male, mean body mass index (BMI; in kg/m...
Short-term substitution of saturated with unsaturated fat does not significantly affect insulin sensitivity nor β-cell function (the latter in the SFA compared with MUFA comparison). Future studies ar...
Dietary oils and fats contain different fatty acid compositions that are associated with cardiometabolic disease risk. Despite their influence on disease outcomes, the types of dietary oils and fats p...
This review explores the multifaceted relationship between dietary factors and breast cancer outcomes, focusing on unsaturated fats, the Mediterranean diet (MD), and other nutritional components. Brea...
Gestational diabetes mellitus (GDM) increases the risks of maternal, placental, and neonatal complications. Previously, we found that a diet enriched in extra virgin olive oil (EVOO) prevents increase...
At term, the TG/HDL cholesterol ratio, fatty acid binding protein 4 circulating levels, and maternal BMI were increased in the GDM patients, alterations prevented by the maternal diet enriched in EVOO...
We identified novel beneficial effects of an EVOO-enriched diet in GDM women, a diet capable of regulating maternal insulin resistance, the structure and metabolism of the placenta, and the placental ...
UK guidelines recommend dietary saturated fatty acids (SFAs) should not exceed 10% total energy (%TE) for cardiovascular disease prevention, with benefits observed when SFAs are replaced with unsatura...
Healthy men (n = 109, age 48, SD 11 year) recruited to the Reading, Imperial, Surrey, Saturated fat Cholesterol Intervention-1 (RISSCI-1) study (ClinicalTrials.Gov n°NCT03270527) followed two sequenti...
Participants exchanged 10.2%TE (SD 4.1) SFAs for 9.7%TE (SD 3.9) UFAs between the high and low-SFA diets, reaching target intakes with minimal effect on other nutrients or energy intakes. Analyses of ...
RISSCI-1 dietary exchange model successfully replaced dietary SFAs with UFAs in free-living healthy men using commercially available foods, and without altering their dietary patterns. Further interve...
When oxidized, dietary oils generate products which have the potential to cause adverse effects on human health. The objective of the study was to investigate whether lipid oxidation products in an ox...
Epidemiological and clinical trial evidence indicates that...
In many plant-based meat and dairy alternatives, coconut oil is frequently used to replicate the textural and structural properties of animal fats due to its high saturated fat content. Concerns about...
One hundred and fifty-two nursery pigs (PIC, Hendersonville, TN) were randomly assigned to mix sex pens and one of six dietary treatments in a 3 × 2 factorial. Diets included no added fat, 3% added ch...
To investigate the characteristics of fat content and component in IFP using hydrogen proton MR spectroscopy (...
80 volunteers were enrolled. Subjects were grouped based on Kellgren-Lawrence (K-L) grading. Fat fraction (FF) and unsaturation index (UI) of IFP were measured using...
After matching BMI, waistline, and K-L grade, a total of 64 knees were included and divided into 23 normal, 25 mild OA, and 16 advanced OA. The mean values were 76.79% ± 7.24%, 70.35% ± 7.42%, and 58....
FF alteration in IFP is associated with the severity of OA, Hoffa synovitis, and knee pain, and has the potential to be a new quantitative imaging biomarker in knee OA....