Comment détecte-t-on l'exposition à l'acrylamide ?
L'exposition peut être évaluée par des tests biologiques mesurant l'acrylamide dans l'urine.
AcrylamideExposition professionnelle
#2
Quels tests sont utilisés pour évaluer les effets de l'acrylamide ?
Des tests sanguins et urinaires peuvent évaluer les niveaux d'acrylamide et ses métabolites.
AcrylamideTests de laboratoire
#3
Y a-t-il des symptômes spécifiques à l'intoxication par l'acrylamide ?
Les symptômes peuvent inclure des troubles neurologiques, mais ils ne sont pas spécifiques.
AcrylamideIntoxication
#4
Comment évaluer les risques liés à l'acrylamide ?
L'évaluation des risques se fait par des études épidémiologiques et des analyses toxicologiques.
AcrylamideÉpidémiologie
#5
Quels professionnels peuvent diagnostiquer l'exposition à l'acrylamide ?
Les médecins spécialisés en médecine du travail et en toxicologie peuvent diagnostiquer l'exposition.
Médecine du travailToxicologie
Symptômes
5
#1
Quels sont les symptômes d'une exposition aiguë à l'acrylamide ?
Les symptômes peuvent inclure des maux de tête, des nausées et des troubles neurologiques.
AcrylamideSymptômes
#2
L'acrylamide cause-t-il des effets à long terme ?
Une exposition prolongée peut entraîner des neuropathies et des effets cancérogènes.
AcrylamideNeuropathie
#3
Y a-t-il des signes de toxicité chronique ?
Des signes de toxicité chronique incluent des troubles moteurs et des problèmes cognitifs.
AcrylamideToxicité chronique
#4
Les symptômes varient-ils selon l'exposition ?
Oui, les symptômes dépendent de la durée et du niveau d'exposition à l'acrylamide.
AcrylamideExposition
#5
L'acrylamide affecte-t-il le système nerveux ?
Oui, l'acrylamide peut causer des dommages au système nerveux central et périphérique.
AcrylamideSystème nerveux
Prévention
5
#1
Comment réduire l'exposition à l'acrylamide dans l'alimentation ?
Évitez de cuire les aliments à haute température et privilégiez les méthodes de cuisson douces.
AcrylamidePrévention
#2
Quels aliments contiennent le plus d'acrylamide ?
Les aliments frits, grillés ou cuits au four, comme les pommes de terre, contiennent souvent de l'acrylamide.
AcrylamideAlimentation
#3
Les réglementations alimentaires limitent-elles l'acrylamide ?
Oui, plusieurs pays ont mis en place des réglementations pour limiter l'acrylamide dans les aliments.
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#4
Les entreprises alimentaires doivent-elles surveiller l'acrylamide ?
Oui, les entreprises doivent surveiller et réduire les niveaux d'acrylamide dans leurs produits.
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#5
Y a-t-il des recommandations pour les consommateurs ?
Les consommateurs sont conseillés de diversifier leur alimentation et de limiter les aliments frits.
AcrylamideConsommation
Traitements
5
#1
Quel traitement existe pour l'intoxication par l'acrylamide ?
Il n'existe pas de traitement spécifique, mais des soins symptomatiques peuvent être fournis.
AcrylamideTraitement
#2
Comment gérer les symptômes neurologiques liés à l'acrylamide ?
La gestion peut inclure des thérapies physiques et des médicaments pour soulager les symptômes.
AcrylamideNeurologie
#3
Des antidotes existent-ils pour l'acrylamide ?
Il n'existe pas d'antidote spécifique pour l'acrylamide, le traitement est symptomatique.
AcrylamideAntidotes
#4
Les patients doivent-ils être hospitalisés ?
L'hospitalisation dépend de la gravité des symptômes et de l'exposition à l'acrylamide.
AcrylamideHospitalisation
#5
Quels spécialistes peuvent traiter les effets de l'acrylamide ?
Les neurologues et les toxicologues sont souvent impliqués dans le traitement des effets de l'acrylamide.
AcrylamideToxicologie
Complications
5
#1
Quelles sont les complications possibles de l'exposition à l'acrylamide ?
Les complications incluent des troubles neurologiques, des cancers et des problèmes de reproduction.
AcrylamideComplications
#2
L'acrylamide peut-il causer des cancers ?
Oui, l'acrylamide est classé comme cancérogène potentiel par certaines agences de santé.
AcrylamideCancer
#3
Y a-t-il des effets sur la reproduction liés à l'acrylamide ?
Des études suggèrent que l'acrylamide peut affecter la fertilité et le développement fœtal.
AcrylamideReproduction
#4
Les effets de l'acrylamide sont-ils réversibles ?
Certains effets peuvent être réversibles, mais d'autres, comme les dommages nerveux, peuvent être permanents.
AcrylamideEffets réversibles
#5
Comment surveiller les complications liées à l'acrylamide ?
La surveillance se fait par des examens médicaux réguliers et des évaluations neurologiques.
AcrylamideSurveillance médicale
Facteurs de risque
5
#1
Qui est le plus à risque d'exposition à l'acrylamide ?
Les travailleurs dans l'industrie chimique et alimentaire sont les plus à risque d'exposition.
AcrylamideFacteurs de risque
#2
Les fumeurs sont-ils plus exposés à l'acrylamide ?
Oui, le tabagisme augmente l'exposition à l'acrylamide en raison de sa présence dans la fumée.
AcrylamideTabagisme
#3
Les personnes âgées sont-elles plus vulnérables ?
Oui, les personnes âgées peuvent être plus vulnérables aux effets de l'acrylamide en raison de la santé générale.
AcrylamidePersonnes âgées
#4
Y a-t-il des prédispositions génétiques à l'acrylamide ?
Certaines variations génétiques peuvent influencer la métabolisation de l'acrylamide, augmentant le risque.
AcrylamidePrédispositions génétiques
#5
Les habitudes alimentaires influencent-elles le risque d'acrylamide ?
Oui, une alimentation riche en aliments frits et grillés augmente le risque d'exposition à l'acrylamide.
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College of Food Science and Nutritional Engineering, National Engineering Research Center for Fruit and Vegetable Processing, Key Laboratory of Fruits and Vegetables Processing, Ministry of Agriculture, Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Ministry of Education, Beijing Key Laboratory for Food Non-thermal Processing, China Agricultural University, Beijing 100083, China.
College of Food Science and Nutritional Engineering, National Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Key Laboratory of Storage and Processing of Fruits and Vegetables, Ministry of Agriculture, Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Ministry of Education, China Agricultural University, Beijing 100083, China.
College of Food Science and Nutritional Engineering, National Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Key Laboratory of Storage and Processing of Fruits and Vegetables, Ministry of Agriculture, Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Ministry of Education, China Agricultural University, Beijing 100083, China.
College of Food Science and Nutritional Engineering, National Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Key Laboratory of Storage and Processing of Fruits and Vegetables, Ministry of Agriculture, Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Ministry of Education, China Agricultural University, Beijing 100083, China.
College of Food Science and Nutritional Engineering, National Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Key Laboratory of Storage and Processing of Fruits and Vegetables, Ministry of Agriculture, Engineering Research Centre for Fruits and Vegetables Processing, Ministry of Education, China Agricultural University, Beijing 100083, China.
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Department of Dietetics and Food Studies, Faculty of Science and Technology, Jan Dlugosz University in Czestochowa, Waszyngtona 4/8, 42-200 Częstochowa, Poland.
While death in old age is inevitable, premature death at younger ages is within our control. Premature mortality (death < 70 years) is a crucial indicator of health status and access to healthcare, wi...
The Pars Cohort Study is a prospective cohort study conducted in Fars Province, Iran, involving 9,264 individuals aged 40-75 years, 53.8% of whom were women. We assessed participants from baseline (20...
Out of 388 deaths, 54% were premature. The most common causes of premature death included IHD (40%), stroke (11%), road traffic injuries (6%), lower respiratory infections (5%), and COVID-19 (3%). The...
The predominant causes of premature mortality were IHD and stroke. To mitigate premature deaths, it is recommended to address both socioeconomic and behavioral factors simultaneously....
We introduced the cohort studies included in the Korea Cohort Consortium (KCC), focusing on large-scale cohort studies established in Korea with a prolonged follow-up period. Moreover, we also provide...
We mainly focused on the characteristics of individual cohort studies from the KCC. We developed "PROFAN", a Shiny application for projecting the follow-up period to achieve a certain number of cases ...
The KCC consisted of 8 individual cohort studies, of which 3 were community-based and 5 were health screening-based cohorts. The population-based cohort studies were mainly organized by Korean governm...
We propose an approach to establish a large-scale consortium based on the standardization and harmonization of existing cohort studies to obtain adequate statistical power with a sufficient sample siz...
The Jinchang Cohort was an ongoing 20-year ambispective cohort with unique metal exposures to an occupational population. From January 2014 to December 2019, the Jinchang Cohort has completed three ph...
To address emerging nutritional epidemiological research questions, data from contemporary cohorts are needed. CARTaGENE is the largest ongoing prospective cohort study of men and women in Québec, Can...
CARTaGENE recruited over 43 000 men and women aged 40-69 in two phases (A and B). In phase A, a total of 19 784 men and women were enrolled between 2009 and 2010. In 2011-2012, phase A participants of...
Available dietary data include intake of total energy, macronutrients and micronutrients, food group equivalents and a measure of diet quality based on the Canadian Healthy Eating Index 2005 (C-HEI 20...
The CARTaGENE Cohort Nutrition Study is an additional resource of the CARTaGENE platform and is available internationally to examine research questions related to diet and health among contemporary po...
The China Undergraduate Cohort (CUC) is an ambispective cohort study with its major purpose to better understand the effects of lifetime environmental exposures on health outcomes. We recruited 5322 c...
The Cook Stove Pregnancy Cohort Study (CSPCS) was designed to assess the effects of biomass fuel use on household air pollution (HAP) as well as the effects of HAP (fine particulate matter, PM...
We recruited 903 women within 18 weeks of pregnancy from rural and semiurban areas of Bangladesh between November 2016 and March 2017. All women and their infants (N=831 pairs) were followed until 12 ...
Questionnaires were administered to collect detailed sociodemographic, medical, nutritional and behavioural information on the mother-child dyads. Anthropometric measurements and biological samples we...
Published work in this cohort showed detrimental effects of biomass fuel and health inequity on birth outcomes. Current analysis indicates high levels of household PM...
This study provides an economical yet effective framework to conduct pregnancy cohort studies determining the health effects of adverse environmental exposures in low-resource countries. Future analys...
In 1945, atomic bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki. Approximately 70 000 Koreans are estimated to have been exposed to radiation from atomic bombs at that time. After Korea's Liberation Day,...
The Liyang cohort study on chronic diseases and risk factors monitoring in China (Liyang Study) is a prospective population-based study which aims to investigate and identify the determinants of the m...
Between March 2019 and June 2020, 10 056 individuals aged ≥18 years were administered a baseline survey through a multistage cluster random sampling in Liyang City, southern Jiangsu Province, China....
The Liyang Study included detailed sociodemographic, anthropometric and health-related behaviour, common NCDs and blood sample information. Moreover, the study gathered a series of data on specific sc...
The current study will give valuable insights into the association between sociodemographic factors, health-related behaviour, diet, cognition, disability and genetic factors and the most prevalent NC...
Health literacy is the degree to which individuals have the ability to find, understand, and use information and services to inform health-related decisions and actions for themselves and others, whet...
This is a prospective cohort study that collects data on HL, anxiety and depression, health characteristics, health behavior and sociodemographic data. The study population will be composed by adults ...
The LiSa project is a population-based study, derived from a random sampling technique that will allow the analysis of health outcomes in a representative sample of the population of the municipality ...
Clinical trials: NCT05558631 (registered on 26/09/2022)....
Children with a chronic condition face more obstacles than their healthy peers, which may impact their physical, social-emotional, and cognitive development. The PROactive cohort study identifies chil...